Hvilken vægtstang? hos Trithon Sport
De forskellige vægtstænger
En vægtstang er et værktøj til træningen, og det er vigtigt man finder den vægtstang der passer een.
|
|
Herre-, Dame- eller teknik stænger. 10, 15 eller 20 kg?
Vægtstænger kommer i herre størrelser (20 kg), dame størrelser (15 kg) samt forskellige teknik vægtstænger og special vægtstænger til curls, triceps, dødløft osv. Special stængerne kan veje fra 7 kg og opefter. De rene teknik stænger vejer 10 kg og benyttes til at lære de olympiske løft uden at skulle kæmpe med 20 kg på vægtstangen. Finder man en korrekt teknisk stang, vil denne skulle være 131 cm mellem kraverne som er detsamme som de korrete herre- og dame-vægtstænger der også har 131 cm mellem kraverne. Ved at bruge teknisk stangen vil man således kunne lære den korrekte teknik, og hvor man holder hænderne osv i de olympiske løft inden man giver sig i kast med at bruge en tungere 20 kg vægtstang.
De fleste der laver bænkpres, squat og andre øvelser til crossfit og styrketræning bruger en 20 kg vægtstang - den såkaldte herre-model. Alle vægtstænger der vejer 20 kg vil kunne opfylde et basisbehov med at udføre disse øvelser og en 20 kg vægtstang er standarden, når man går ned i fitnesscenteret og starter med at løfte vægte.
Det er vigtigt at man ikke køber for billige vægtstænger, hvis man tror at det er en 20 kgs vægtstang man får, for mange vægtstangs fabrikanter af billig kvalitet sender vægtstænger ud der vejer alt fra 17-21 kg, og hvis man ligger og træner med en 17 kgs vægtstang vil man blive væsentlig overrasket når man kommer til konkurrencer, eller bare træner i et andet motionsrum og der pludselig er 3 kg mere på stangen end man er vant til derhjemme.
Overflade behandling af vægtstangen - ubehandlet, chrome eller sort?
Der kan være stor forskel på vægtstangen når den er i henholdsvis chrome eller sort. Udover chrome er der også en zinkbehandling og forskellen på typerne, er, at chrome behandlingen giver en bedre beskyttelse af vægtstangen, idet chrome er det tykkeste materiale man kan komme på stålet af vægtstangen for at beskytte det. Ulempen ved chrome behandlingen er så også, at den skarpe fornemmelse ved rillerne på stangen (knurlingen) kan forsvinde, når overfladen er beskyttet af et tykt lag chome.
De sorte vægtstænger er som regel udført i en magnesium phosphat, der er væsentligt tyndere end chrome. Som man kan regne ud, vil det betyde at stangen er mere udsat for slitage og rust angreb, men til gengæld bliver knurlingen skarpere og mange vil opleve, at man får et bedre greb på de sorte vægtstænger.
Ubehandlede vægtstænger kan være i rustfrit stål. Det giver en særdeles skarp følelse, men samtidig er stangen også mere udsat. Det er de færreste vægtstænger man kan få i ubehandlet stål
PL og WL markeringer
Vægtstænger kommer med en rillet overflade, hvor man holder hænderne. Den rillede overflade går som regel helt ud fra kraverne og et stykke ind på vætstangen. Hvis der er tale om en standard vægtstang, vil der være en markering, hvor man holder hænderne i forbindelse med bænkpres. Officielt er disse markinger den maksimale afstand af hvor man må holde hænderne i forbindelse med konkurrencer til bænkpres, men i den almindelige hverdag, er det blot rart at man har et sted hvor man kan placere sine fingre, så man har det samme greb hver gang, hvis man foretrækker det. Den officielle placering af WL markeringer er 19,5 cm fra kraverne af.
I styrkeløft har man fingrene placeret en anelse tættere på midten og disse PL markeringer er placeret 24,5 cm fra kraverne i de officielle mål. Mange power bar stænger har også dobbelte knurl-markeringer, så der både er ringe til WL og PL løftene. Disse hybrid stænger er meget udbredte, da de derved kan bruges af alle.
Tykkelse på vægtstænger - 25, 28 eller 29 mm ?
De fleste standard vægtstænger i god kvalitet er 28 eller 28.5 mm i diameter på selve stangen. Det er den tykkelse man bruger i konkurrencer, hvor 28,5 mm er den tykkeste i vægtløftning. Kvindestængerne er 25 mm i diameter og har en maks vægt på 15 kg. En vægtstang på 28 og 28,5 mm er generelt mere fleksible end de tykkere stænger til styrkeløft og har derved også et mere "whip" i stangen der gør at stængerne bouncer mere. Det ekstra bounce kan bruges til fordel i løftene, hvor den fjedrene beægelse gør det nemmere at udføre løftet.
I styrkeløft er stængerne generelt stivere, idet de er 29 mm. Da de er lidt tykkere i diameteren, er der ligeledes mere gods i stangen, og derved bliver den stivere. Der findes også stænger der er tykkere end 29 mm, men oftel er disse stænger - medmindre de decideret er bygget som fat-bars for et andet grip - en dårligere kvalitets vægtstang, hvor producenten har skulle kompensere for det ringere kvalitet i stålet ved at gøre vægtstangen ekstra tyk så den ikke bukker så nemt.
Tensile strength - hvad betyder PSI målingen på vægtstangen
En vægtstangs brudstyrke måles i PSI - Pounds Pr Square Inch - der fortæller hvor meget tryk en vægtstang kan holde til. Det er vigtigt at man på sine vægtstænger kan få oplyst, hvor mange PSI vægtstangen kan tolere, idet det udtrykker hvor meget der skal til for at knække/bukke stangen, og hvis en forhandler ikke kan oplyse dette på stangen, er det ensbetydende med at stangen sandsynligvis nemt bliver bukket og er i dårlig kvalitet. Det er der for så vidt ikke noget i vejen med, hvis man blot skal bruge en vægtstang til sit hjemme-gym og mange kan snildt nøjes med en standard vægtstang til 800 kr, hvis man blot skal ligge og lave bænkpres med 80-100 kg.
Man kan også blive forblændet af PSI målinger på vægtstænger - det er ikke afgørende om en vægtstang har 200.000 PSI, hvis lejerne i vægtstangen er elendige og overfladebehandlingen mangelfuld. PSI trykket er blot en måling på, hvad der skal til for at knække stangen. Ofte er holdningen blandt producenterne, at vægtstænger over 200.000 PSI altid vil rette sig op og være lige, uanset hvor meget man løfter med den og bukker den i løftet. De fleste vægtstænger til crossfit og styrketræning ligger på 150.000 til 215.000 PSI.
Med eller uden center knurl ?
Vægtstænger kan enten fåes med en rillet overflade i midten af stangen, eller en bar overflade i midten af stangen. Længden på det midterste stykke er ca 12 cm og der er fordele og ulemper ved centerknurlingen.
Hvis der er centerknurl på stangen - hvilket er standard på en olympisk vægtstang i de fleste fitnesscentre - betyder det at stangens ru overflade, vil ligge på nakken af øverste del af stykket imellem skulderbladene når man squatter. Det betyder at stangen i teorien vil have svært ved at glide ned ad ryggen. Det er muligvis mere et spørgsmål om ens squat-teknik, men det skader jo ikke at stangen ikke er glat, når den ligger på ryggen i squat.
Ulempen ved centerknurl kommer som regel når man laver skulderpres over hovedet og har vægtstangen placeret på kravebenet. Dette kan ridse halsens område, så ofte i crossfit centre og steder hvor man laver mange stød, vil man se vægtstænger uden centerknurl, idet man derved bliver fri for at ridse hals området.
På enkelte af Trithon Sports vægtstænger (eksempelvis Power Bar Mark II) har vi fået lavet en centerknurl der er mindre dyb i rilleteringen, i forhold til knurlingen i siderne, hvor man holder hænderne så man stadig har den ru overflade, men hvor knurlingen ikke er lige så skarp som de normale centerknurls.
Bushing eller bearing - hvilke lejer skal man vælge?
Med de olympiske stænger til vægtløftning, laves ofte en del øvelser, hvor man hiver vægtstangen op til over hovedet og i den forbindelse ønsker man mindst muligt modstand når håndledene drejes og stangen ruller med tunge vægte på kraverne. Der er vægtstænger med lejer optimale - de såkalde bearing bars. Der kan som regel være maksimalt 5 lejer i kraverne på hver side af vægtstangen, og der er stor forskel på hvordan lejerne er smurt og konstrueret der gør at følingen med vægtstangen er optimal. Det er en smagssag og man kan egentlig kun vide det ved at prøve vægtstangen. Man kan eventuelt lægge vægtstangen på jorden og rulle stangen, ved at dreje den med foden og således fornemme, hvor godt den ruller.
Ønsker man en stang med rulle-lejer, bør man undgå typen af vægtstænger, hvor man kan se kuglerne i rullelejerne ved kravens fæste på vægtstangen Disse vægtstænger er ofte af ringe kvalitet og lejerne minder om det man finder på billige rulleskøjter.
I styrkeløft og bænkpres øvelser er der ingen grund til at vægtstangen ruller derudaf, og disse stænger er som regel med almindelige skålelejer - bushings - eller en kombination af skålelejer og rullelejer.
-
Basket kurv og boldholder
Pris: 125,00 DKK
Tilbud 95,00 DKK
-
Safety Squat stativ
Pris: 9.500,00 DKK
Tilbud 3.500,00 DKK
-
Trithon T9 løbebånd
Pris: 8.995,00 DKK
Tilbud 6.250,00 DKK
-
DKTRI X2 Trådløse inEar - Hvid
Pris: 595,00 DKK
Tilbud 399,00 DKK